Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kerstboomactie Natuurpunt @ Lavendelweg op 9-10/12

Natuurpunt Herentals @ Lavendelweg op 9-10/12

Reeds duizenden jaren zijn heidelandschappen aanwezig in West-Europa. Deze werden in stand gehouden door de heide te begrazen en door te plaggen (vruchtbare aarde afgraven en gebruiken als bemesting van landbouwgronden). Door de opkomst van kunstmest was deze praktijk niet meer nodig, en werden in de vorige eeuw massaal dennenbomen aangeplant voor de mijnbouw, en andere heidegebieden omgevormd tot akkers.

In Vlaanderen is nog slechts een fractie van de oorspronkelijke heidegebieden over. Het is belangrijk om deze kleine stukjes heide te behouden, omdat 13% van onze planten en dieren afhankelijk zijn van deze speciale omgeving. Denk maar aan de nachtzwaluw, boomleeuwerik, hagedissen en adders, en zelfs verschillende zeldzame vlinders en bijen.

Een veelvoorkomend probleem in deze heidegebieden is de spontane groei van de grove den. De mooiste boompjes worden daarom aangeboden als ecologische kerstboom tijdens onze jaarlijkse kerstboomactie.

Zo helpt de Kempenaar met de afzagen van deze natuurlijke kerstboom de heide te beschermen én het leefgebied van de kwetsbare soorten in stand te houden. Men kan een boompje komen uitkiezen en mee naar huis nemen  in ruil voor een vrije gift voor het beheer van het natuurgebied. Nadien kan men zich opwarmen aan een warme chocomelk of appelsapje en zelfgebakken kruidenkoekjes - de ideale familie-uitstap.

De kerstboomactie in Herentals is de langstlopende van Vlaanderen, al bijna 10 jaar gaat deze actie door. In 2022 hadden we ongeveer 500 bezoekers tijdens de twee dagen, en het worden er elk jaar meer.

Zaag je eigen ecologische kerstboom in Herentals :

Wanneer? op 9 en 10 december van 10 tot 16u  - Waar? einde van de Lavendelweg in Herentals, volg de pijlen van Natuurpunt. Coördinaten: 51.198864580119135, 4.855173526607093 of deze link   --  info Natuurpunt Herman Puls puls.herman@gmail.com

 

Natuurpunt Herentals @ Lavendelweg op 9-10/12

Natuurpunt Herentals @ Lavendelweg op 9-10/12

Natuurpunt Herentals @ Lavendelweg op 9-10/12

Natuurpunt Herentals @ Lavendelweg op 9-10/12

Lavendelweg , Herentals, België

Natuurpunt Herentals @ Lavendelweg op 9-10/12

Deel dit artikel